Project Management

PMI defineste in PMBOK managementul proiectelor ca fiind disciplina “aplicarii cunostintelor, abilitatilor, tehnicilor si instrumentelor in activitatile de proiect pentru satisfacerea cerintelor proiectului”. O definitie destul de complexa, poate chiar greoaie, care are nevoie de cateva explicatii pentru a fi digerata cat mai usor.

Managementul proiectelor ca si aplicabilitate in IT

La baza, managementul proiectelor este pus in practica prin aplicarea si integrarea proceselor ce tin de initiere, planificare, executie, monitorizare si control. Intre activitatile unui manager de proiect se regasesc cu siguranta notiuni ca identificarea de cerinte, stabilirea de obiective, echilibrul calitate-costuri-timp-obiective, adaptarea la nevoile si asteptarile beneficiarilor.

Managementul proiectelor in activitati si domenii diferite

Managementul proiectelor este aplicat in mod diferit, in functie de companie ori de domeniul de activitate. Multitudinea de elemente comune in activitatile ce definesc managementul proiectelor, indiferent de zona de aplicare fac insa ca managementul proiectelor sa devina o disciplina de sine statatoare, in timp ce particularitatile sale il delimiteaza de celelalte tipuri de management. Totusi, managementul proiectelor eficient se bazeaza in mare masura pe abilitati si cunostinte generale de management.